AED
AED is de afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand. Met een elektrische schok helpt het apparaat het hart op gang. Dit vergroot de overlevingskansen van het slachtoffer
Een AEDapparaat wordt gebruikt in combinatie met reanimatie van het slachtoffer. De AED heeft twee elektroden die op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt worden. Wanneer deze elektroden aangesloten zijn, wordt eerst het hartritme geanalyseerd. Met gesproken instructies wordt duidelijk gemaakt wat er vervolgens moet gebeuren. Doorgaan met reanimeren óf een electrische schok toedienen. Het is belangrijk deze instructies ALTIJD op te volgen.
Iedereen.
Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. Vele bedrijven en openbare ruimten hebben intussen een AED.
Ja, een AED is veilig in gebruik. Voordat een AED een schok geeft, voert deze eerst een analyse uit om te bepalen of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Als een schok niet kan helpen, dan schokt het toestel niet.
Een AED kan zonder meer veilig gebruikt worden bij een slachtoffer die in de regen of een plas ligt. De stroom loopt namelijk tussen de elektroden.
De eigenaar van de AED is verantwoordelijk voor het onderhoud van de AED. Per AED kan de frequentie van onderhoud verschillen echter moeten de elektroden af en toe worden vervangen. De elektroden verouderen heel langzaam door uitdroging en corrosie. Daardoor plakken ze en geleiden ze minder goed. Bovendien moet de accu af en toe worden vervangen, omdat deze heel langzaam leegloopt en veroudert.
U kunt een AED aanmelden bij het oproepsysteem van de Hartstichting, genaamd HartslagNu. Dit systeem zorgt ervoor dat burgerhulpverleners snel ter plaatse kunnen zijn bij een hartstilstand. Om uw AED aan te melden, kunt u een account aanmaken op de website van HartslagNu. Vervolgens kunt u inloggen en uw AED toevoegen via de knop ‘Nieuwe AED’ in het menu ‘AED > Mijn AED’s’
De plek waar je een AED ophangt, is van cruciaal belang. Je moet de AED snel en zonder problemen kunnen pakken. Tegelijkertijd moet deze wel veilig hangen én idealiter ook goed in het zicht. Hang een AED niet in de volle zon, een AED bevat onderdelen die niet tegen de volle hitte kunnen.
Een AED moet voorzien worden van stroom het is dan ook erg belangrijk om de installatie uit te laten voeren door een gecertificeerde installateur.
Wanneer we jouw AED oproepen voor een reanimatie, sturen we je een bericht per mail en SMS. De burgerhulpverlener die de AED meeneemt is verplicht de AED weer terug te brengen. Controleer daarna of de AED daadwerkelijk is ingezet en gebruikt, maak hem dan zo snel mogelijk weer gebruiksklaar.
Doe ook het volgende:
- Zet de AED tijdelijk op ‘non-actief’ in het HartslagNu-account, dit doe je via de knop ‘AED uitschakelen’.
- Vervang de elektroden en indien nodig ook de batterij. De verbruikskosten van een AED na een reanimatie kun je vergoed krijgen.
- Vermeld de nieuwe houdbaarheidsdata van de elektroden en batterijen in het HartslagNu-account.
- Zet de AED weer op ‘actief’.
Mede afhankelijk van de ophanglocatie / opwek via zonnepanelen en kosten stroom via energie aanbieder.
Nazorg
Als iemand een hartstilstand heeft gehad en een AED is gebruikt, is het belangrijk om te weten hoe het met de patiënt gaat. Het is echter niet altijd mogelijk om deze informatie te achterhalen. In sommige gevallen kan de politie of de ambulance u informeren over de toestand van de patiënt. U kunt ook contact opnemen met het ziekenhuis waar de patiënt naartoe is gebracht om te vragen naar zijn of haar toestand.
Let op, ivm privacy redenen kan het zijn dat u geen antwoord krijgt.
Wanneer uw AED-apparaat wordt ingezet, is dat vaak een ingrijpende gebeurtenis voor alle betrokkenen. Goede nazorg kan dan veel verschil maken in de manier waarop het traject na de reanimatie wordt beleefd.
U kunt gebruik maken van de nazorg van:
Opleidingen
Om je aan te melden als burgerhulpverlener bij HartslagNu heb je een geldig AED, reanimatie- BHV- of EHBO-certificaat nodig.
Je kunt dit op twee manieren organiseren:
1) Wijkbewoners die anderen opleiden. Deze instructeurs moeten wel bevoegd zijn en via de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad lesgeven.
Het uitbesteden aan een reanimatieopleider.
Voorbeelden hiervan zijn: ………..
Algemeen
Bij een circulatiestoornis wordt er geen bloed meer door het lichaam gepompt en treedt er een doorbloedingsstilstand op. Een circulatiestoornis ontstaat wanneer het hart niet meer effectief samenknijpt (fibrilleert) of wanneer de prikkels tot samentrekken volledig uitblijven (asystolie). Wanneer iemand een circulatiestoornis heeft, bijvoorbeeld als gevolg van een hartinfarct, dan zal de oorzaak van de circulatiestoornis in meer dan 90 % van de gevallen het gevolg zijn van een totale chaos in de elektrische snelweg van het hart. Eigenlijk is er geen sprake van een echte hartstilstand. Het hart staat namelijk niet stil maar trilt in een chaotisch patroon en knijpt daarbij niet meer samen. Dit trillen van het hart wordt ook wel ventrikelfibrillatie (trillen van de hartkamers) genoemd.
Fibrilleren is een ritmestoornis waarbij het hart onregelmatig samentrekt. Het gevolg hiervan is dat het hart geen bloed meer rondpompt in het lichaam; het is alsof het hart stilstaat. Een leek kan dat fibrilleren alleen doen ophouden met behulp van een AED die de onregelmatige samentrekkingen van het hart teniet doet door te defibrilleren. Indien mogelijk moet de defibrillatie binnen 5 minuten na het eerste hartfalen worden gestart, wat de beste kansen voor het slachtoffer biedt. Defibrilleren is het met behulp van een AED toedienen van elektrische schokken aan het hart om weer een normaal hartritme te verkrijgen.
Postcodegebied zonder voldoende dekking of AED is E.O.L. of kapot
Subsidie wanneer wel en wanneer niet
AED’s weilke binnen hangen >> geen Subsidie
AED’s welke binnen hangen en naar buiten gebracht worden >> Subsidie buitenkast*
AED’s welke buiten hangen maar niet 24/7 beschikbaar zijn >> geen of beperkt subsidie*
- Kunnen aangeschaft worden via een buurtproject vanuit de Stichting >> subsidie*
- Kunnen aangeschaft worden via een buurtproject niet vanuit de Stichting >> geen subsidie
- Kunnen aangeschaft worden via een bedrijf – red spot volgens HartslagNu >> subsidie*
- Kunnen aangeschaft worden via een bedrijf – geen red spot >> geen subsidie
- Kunnen aangeschaft worden particulier – red spot volgens HartslagNu >> subsidie*
- Kunnen aangeschaft worden particulier – geen red spot >> geen subsidie
* = hoogte subsidie afhankelijk van noodzaak
Disclamer
- We hebben getracht zo zorgvuldig mogelijk te zijn in de beantwoording van de vragen,
doch sluiten niet uit dat het niet overal volledig behoeft te zijn - Aan de gegeven antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend
- Beschrijvingen kunnen hier en daar afwijken tgv verschillende merken AED’s
- Vraag eventueel na bij je coördinator of er aanvullende informatie is
Mis je bepaalde vragen of heb je aanvullingen laat het ons weten via info@hartveilig-gemeente-ede.nl