info@hartveilig-gemeente-ede.nl

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

6 Minuten
Wanneer wij moeten wachten in een wachtkamer bij de dokter, dan duurt het meestal vrij lang voordat je geholpen wordt. Maar wanneer er sprake is van een acute situatie van een hartstilstand, dan is alle tijd nodig.

Wat te doen bij een hartstilstand:

  • Bel 112, en vraag om een ambulance en meld dat het om een reanimatie gaat;*
  • Start reanimatie, en vraag aan omstanders om een AED te halen;
  • Bij het arriveren AED, sluit AED aan en begin met defibrilleren.

* 112 Schakelt direct een signaal door naar een aantal Burgerhulpverleners in de buurt. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller bij het slachtoffer dan de ambulance.

6 Minutenzone
De American Heart Association beveelt aan om een AED te plaatsen binnen een afstand van 6 minuten. In het ideale geval is een AED beschikbaar op een afstand van minder dan 3 minuten. De afstand die 1 AED kan voorzien is 500 Meter(voor buiten gebieden geldt een andere afstand dit is afhankelijk van de situatie). Door een AED in het midden te plaatsen, kan hij de hele rode cirkel bedienen. Hoe verder weg van het midden een AED wordt geplaatst, hoe minder impact de AED heeft op de dekking van het AED-netwerk.
Hiermee vergroot je de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk. Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood.
 

Wat is nodig voor een 6-minutenzone?
Voor een goed werkende 6-minutenzone zijn nodig: een actief oproepsysteem, veel burgerhulpverleners en voldoende AED’s.